de mens achter het (on)gelijk

De mens achter het (on)gelijk

 

In deze moeilijke tijden komen we soms tegenover elkaar te staan. 

Of het nu gezondheid, vluchtelingen, economie, natuur, milieu of klimaat betreft, we hebben er een mening over gevormd. 

We zijn verschillend geïnformeerd. We zijn anders in de mate van vertrouwen in organisaties en personen, leggen verschillende accenten en verbanden  en hebben verschillende belangen. We hebben onze eigen geschiedenis en achtergronden. En temperament.

 

Maar de genoemde onderwerpen raken iedereen.  

We investeren erin omdat het ons allen aangaat. 

 

Vanwege de vele indrukken die we dagelijks tot ons krijgen, hebben mensen de behoefte en tot op zekere hoogte ook de noodzaak, tot selecteren en simplificeren. We filteren zaken en brengen zaken onder in eenvoudige schema’s. 

 

Het gevaar bestaat echter dat we verkokeren in onze schema’s en niet meer open staan voor het relativeren van ons eigen gelijk. Soms wanneer iemand ineens met ander feiten aankomt, ontstaat er inwendige verwarring. Dan gaan we op onze strepen staan, er ontstaat een reflex tot overtuigen en gelijk krijgen. Bij praatprogramma's op tv en in de politiek draait het vaak om wie er gelijk heeft, het zijn de deskundigen die “elkaar de maat nemen”. Reputaties staan op het spel. 

 

Je kunt overwegen of dat wel zo handig is, zeker in je eigen familiekring, bij geliefden, kennissen of collega’s op het werk. 

Benader de ander met mildheid. Het zijn complexe vraagstukken en en niemand heeft de waarheid in pacht, zelf de deskundigen niet. 

We zijn onderweg tot verschillende conclusies gekomen, “that’s all". 

 

Ik ben zelf daarom veel meer geïnteresseerd in wat het is waar je in gelooft, hoe die overtuigingen voelen, waar je je mogelijk zorgen over maakt.

 

 

Ik denk dat het belangrijk is dat we niet altijd voor het hoogste cijfer in argumentatie-lessen gaan, maar dat we blijven luisteren naar het perspectief van de ander.  Wat iemand ook denkt of beweert en hoe ver het ook verwijderd is van ons eigen gevormde standpunt, achter stellingen van argumenten zit een mens die probeert zich te verhouden tot ingewikkelde materie. Tot zaken die we niet altijd helemaal begrijpen of waar we bang voor zijn. 

 

 

Wil je ook weer contact in plaats van gelijk hebben? Ik kan je helpen de communicatie te herstellen.